Olympische invloeden op de mode
Pierre de Coubertin was een Frans historicus en pedagoog startte de eerste moderne olympische spelen op in 1896. Hij was voor de bevordering van een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de verschillende volkeren. Zijn overtuiging was dat elke sportieve krachtmeting edelmoedigheid en ridderlijkheid bij de atleet zou aankweken, met daarbij respect voor de prestatie van de tegenstander. Juist in een tijd dat de wereld kleiner leek door het ontbreken van alle moderne communicatie en social media, was dit een prachtige manier om mensen vanuit alle windstreken bij elkaar te krijgen en zo kennis te maken met de verschillende culturen.
Juist door de deelname van zoveel verschillende landen werden de Olympische Spelen ook door iedereen gevolgd, waardoor de verschillende achtergronden en uiterlijke kenmerken meer belicht werden dan ooit tevoren. Sportief of niet, de Olympische sporters waren van iedereen. Sport werd zo voor veel meer mensen een onderdeel van het dagelijks bestaan. Niet alleen om over te praten en om naar te kijken, maar ook om zelf te doen. Als we zo eens terugkijken is het streven van de Coubertin aardig bereikt. Tegenwoordig is sport voor iedereen mogelijk en wordt het ook door bijna iedereen wel op de een of andere manier beoefend.
Sportieve mode
Doordat sport steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven is geworden, is ook de mode daardoor beïnvloed. Kijk eens naar de populariteit van de poloshirts (afkomstig uit de tennissport) en de sportieve kleding die soms meer thuis lijkt te horen in de sportschool dan in het straatbeeld. Sport en sportief is iets dat past bij de Nederlandse no-nonsens instelling, wij houden van praktisch, goede kwaliteit en een redelijke prijs voor de kwaliteit die we kopen. Ook in de kantooromgevingen zijn de business-casual overhemden dan ook volop geaccepteerd. Niet meteen shirts voor de sportschool, maar wel wat sportiever dan een dress shirt met stropdas.